Materialer til stencils

In Blog, Tutorials by admin

Stencils kan være nyttige i mange sammenhænge, men hvilket materiale skal du vælge til dine laserskårert stencils? Vi har samlet et par forslag til materialer fra Cotters sortiment som er særlig gode til stencils.


Polycarbonat

Polykarbonat er et stærkt og robust materiale som også kan anvendes til stencils. Hvis du gerne vil anvende rulle eller svamp, sammen med din stencil, er 1 mm polykarbonat at foretrække. Materialet er dog ikke særlig bøjeligt og egner sig derfor mest til stencils der anvendes på lige flader.

Som standart er der allerede folie på begge sider af materialet – Alligevel tager polykarbonat meget farve fra laserskæringen og fremstår gule/sorte. Det er altid en god ide at tørre de laserskåret stencils af inden de lægges op af en ren flade, da der kan opstå sodning under skæringen.

Polykarbonat findes i både 1 og 3 mm.

Du kan læse mere om materialet og se hvilke størrelser materialet findes i her.PETG – Polyethylenterephthalat

PETG er en bøjelig, klar, slagfast og robust plast der egner sig godt til stencils. Selve materialet har en blank overflade på både for- og bagsiden. Der er som standard en folie på begge sider af materialet, så du behøver ikke at vælge beskyttende folie til når du bestiller dit design i PETG.

Generelt står laserskæring i PETG super skrapt og sodningen fra laseren er minimal – Der kan dog ske at lidt røg finder ind under folien.

PETG findes kun i 1 mm. tykt i Cotters sortiment.

Du kan læse mere om materialet og se hvilke størrelser materialet findes i her.

Styren – HIPS

Styren er et materiale som anvendes ofte til stencils. Fordelen ved styren er at det er et meget fleksibelt materiale og er derfor særlig god til stencils som skal bruges på let buede flader.

Styren har en blank side og en let mat side. Hos Cotter skærer vi som udgangspunkt med den matte side op. Som standard er der en folie til både for og bagsiden på ark op til A1-størrelse. Derfor behøver du ikke til vælge beskyttendefolie, når du bestiller i størrelsen A1 eller mindre – Blot husk folien stadig sidder på din stencil når du modtager den. Grundet folien bliver styren ikke mærkbart sodet af laseren. Der er altså kun et lille sløret spor, langs kanten af skæringen, på forsiden.

Styren har et lavt smeltpunkt og er derfor ikke egnet til meget små detaljer. Vær derfor opmærksom på om der eksempelvis er punkter i dit design som er meget tynde.Styren findes i vores sortiment i tykkelsen 0.5, 1 og 2 mm.

Du kan læse mere om materialet og se hvilke størrelser materialet findes i her.


Relaterede blogpost

5 fede og gratis stencil fonts

3 gode råd til når du laver stencils