Klargøring af filer – Illustrator


Nedenfor har vi samlet en guide til nogle af de vigtigste ting, du skal gøre, for at gøre dit design skæreklart. Denne guide er  lavet med udgangspunkt i Adobe Illustratorer. Men kan også bruges, hvis du benytter andre programmer.

Du kan finde link til en guide til klargøring af filer i Inkscape her.

 

INDHOLD

 

FILTYPER OG STØRRELSER

Din fil skal være vektorbaseret grafik og gemmes som PDF, ai eller dxf.

Billeder  og tekstdokumenter kan desværre ikke bruges.

Vores standard størrelser er A4, A2 og A1. Kan du holde din tegning inden for disse størrelser har du mange muligheder inden for vores materialer.

Udvalgte materialer tilbyder vi også i større dimensioner end A1. Se under det pågældende materiale for nøjagtige mål.

 

ÅRERETNING PÅ TRÆ

Vores plader har ikke alle samme åreretning (heller ikke i samme træsort). Har du præferencer i forhold til åreretningen på træet og dit design, må du meget gerne fortælle os dette ved at lave en pil i din fil, som viser os hvordan vi skal vende pladen. Pilen laver du som en streggravering. Fortæl os også gerne i kommentarfeltet, ved bestilling, at du har præferencer her til.

 

KONVERTER TEKST TIL STREGER

Outline al din tekst. Systemet kan ikke læse skrifttyper.

Skal du have skåret tekst, skal disse først konverteres til streger. Vælg den tekst du ønsker at konvertere til vektorer. Højreklik og vælg Outline (dansk udgave: Opret konturer).
før outline

 

 

Tryk ctrl + y (mac: cmd + y) og du kan se, at du nu har redigérbare vektorstreger, som laseren kan forstå.

(Tryk ctrl + y (mac: cmd + y) igen for at vende tilbage til den normale tilstand)

 

efter outline

 

UDVID STREGER

Laseren læser ikke tykkelser på streger og vil derfor ikke skelne en tyk fra en tynd.

Har du lavet et design, hvor du gerne vil have din outline skåret som en form og ikke en linje, skal du først udvide den med Expand funktionen.

Her har vi tegnet en cirkel med en outline på 10pt og intet fyld. Det er meningen at den skal skæres, som en ring og ikke en cirkel og den skal derfor udvides. Markér emnet og gå ind under Object > Expand. (dansk udgave: Objekt > Udvid)

 

Udvid

 

I boksen, der kommer frem, sætter du flueben ud for Stroke (dansk udgave: streg) og tryk OK.

 

Popup box udvid

 

I stedet for én cirkel med en outlinetykkelse, har vi nu en ring. Til sidst sættes en outline uden fyld, og din vektorfil er klar til skæring.

 

sammenlign udvid

 

TJEK DINE STREGER

Skjulte streger kan skabe problemer, når du bestiller. Fjern alle ikke synlige streger inden du uploader.

Lasereren skærer efter de streger du har lavet, og ignorerer eventuelle visuelle effekter du har lagt oven på. Sørg derfor altid for at tjekke de “rå” streger inden du gemmer, ctrl + y eller cmd + y (mac)
Illustrator-guide_Tjek-streger

Læg mærke til hvordan, der er brugt en firkant med hvid fyldfarve for at dække visuelt for stregerne. Laseren vil se og skære stregerne, selvom de er dækket. Sørg derfor for at klippe eventuel overskydende streger væk, inden du uploader.

 

SÆT DINE FARVER

Hver type bearbejdning skal have sin egen farve.

For at vi ved, hvilke streger du ønsker henholdsvis skåret og graveret samt hvilke streger, der skal ignoreres, er det vigtigt, at give dem hver en forskellig farve.

Når du uploader, vælger du, hvad der skal ske med de forskellige stregfarver i din fil. Det er derfor ikke vigtigt hvilke farver du benytter, blot at du kan se klar forskel på dem. Nedenunder kan du se eksempler på, hvordan du vælger, hvad der skal skæres, streggraveres eller fladegraveres.

 

Kun skæring: 1 stregfarve

Skærefil.
skaering

 

Produktet.

1 stregfarve, skaering

 

 

Skæring og streggravering: 2 stregfarver

Skærefil.

streggravering og skaering

 

Produktet.

2 stregfarver

 

 

 

Skæring, streggravering og fladegravering: 2 stregfarver og 1 fyldfarve

Skærefil.

streg-,fladegravering og skaering

 

Produktet.

3 stregfarver

 

STREG- OG FLADEGRAVERING

Vi har lavet en prøve af de 3 grader af både streg og fladegravering. Når du uploader din fil kan du vælge mellem let, medium og kraftig. Herunder kan du se hvordan de ser ud.

 

Hhv. let, medium og kraftig streggravering i birkekrydsfinér.

streggravering

 

 

Hhv. let, medium og kraftig fladegravering i birkekrydsfinér.

fladegravering

Som det ses på billedet, kommer der ved kraftig fladegravering aftegninger efter skæringen. Ved fladegravering i træ kan det værste fjernes ved let slibning. I akryl kan det fjernes med en fugtig klud.

 

DEL STREGER OG TJEK DOBBELTSTREGER

Slet alle dobbeltstreger, det giver et bedre resultat og en billigere pris.

Skal du skære flere emner med lige kanter, kan du spare noget skæretid og dermed penge, hvis du lægger dine emner, så de deler en skærelinje. At dele linjer et et godt trick til at spare penge, men vær opmærksom på, at det bedste resultat oftest fås ved at lade hvert emne ligge hver for sig, med en minimum afstand på 3-5mm.

 

Har du dobbeltstreger i din fil, betaler du dobbelt for skæringen, da vi skærer to gange på samme linje. Sørg derfor for at tjekke om du har dobbeltstreger og slet dem inden du gemmer din fil til upload.

Vælg “Direct Selection” værktøjet (tast A) og vælg én af de to streger der ligger oven på hinanden og tryk delete. Den ene af de to streger vil nu blive fjernet og laseren skærer kun én gang samme sted.

 

Illustrator-guide_Del-streger-1

 

I eksemplet nedenunder, kan du se prisen på en skæring i 3mm sort akryl (prisen er uden opstart og materialer).

Illustrator-guide_Del-streger-2

 

 

PLACERING AF DINE EMNER

Hvis du vil være sikker på, at dit design bliver skåret korrekt, så hold dig inden for 5mm (markeret med blåt i vores skabeloner og med rødt i uploaden på hjemmesiden). Holder du dig inden for denne grænse, er du sikker på, at dit design kan være på pladen. Husk at laseren skærer i 1:1 – det vil sige, at hvis du eksempelvis skal bruge et design på 25mm x 30mm, er det den størrelse, den skal have i din fil. Dit emne bliver automatisk centreret på pladen for at gøre det nemmere at holde afstanden til kanten, hvilket du kan se når du uploader din fil.
Illustrator-guide_Placering

 

AFSTAND MELLEM EMNER OG LINJER

Husk på at laseren fjerner materiale, når den skærer. Det betyder med andre ord, at hvis du lægger dine emner for tæt, risikerer du at brænde materialet imellem dem væk. En god tommelfingerregel er, ikke at lægge emner tættere på hinanden end en afstand svarende til materialets tykkelse, f.eks. 1 mm afstand i 1 mm karton. Det samme gælder også for linjerne i dit emne. Dog anbefaler vi en minimumsafstand i al plast på 5mm, da pladerne har en tendens til at slå sig.
Samme regel gør sig gældende for de tyndeste dele i din fil, dog er mindsteanbefalingen 3mm uanset materiale.

Laserens tolerance er 0.25mm, hvilket vil sige at det er den mængde materiale, som laseren brænder væk.

Hvert materiale opfører sig forskelligt, så lav eventuelt en test inden du bestiller den store ordre. Du kan også se skæringseksempler på vores materialeliste.

Små emner på 8×8 mm og der under bliver let fanget af suget, der naturligt er i lasermaskinen. Derfor kan vi ikke garantere at så små emner kommer med.

 

STØRRELSEN PÅ DINE EMNER

Dine emner må ikke være for tynde. Som nævnt ovenfor fjerner laseren materiale, når den skærer. Det betyder med andre ord, at hvis du lægger dine emner for tæt eller laver dem for tynde, risikerer du at brænde materialet imellem dem væk. En god tommelfingerregel er, ikke at lægge emner tættere på hinanden end en afstand svarende til materialets tykkelse, f.eks. 1 mm afstand i 1 mm karton. Dog anbefaler vi en minimumsafstand i al plast på 5mm, da pladerne har en tendens til at slå sig.
Samme regel gør sig gældende for de tyndeste dele i din fil, dog er mindsteanbefalingen 3mm uanset materiale.

 

UDNYT PLADSEN

Hvis du har mange små emner, kan det godt betale sig, på forhånd at lægge dem op i din fil, så de udnytter pladsen bedst – husk dog, at de ikke må ligge for tæt. Se Afstand mellem emner. På den måde kan du spare penge på materialerne, eller måske bare få plads til ekstra kopier på pladen.

Illustrator-guide_Udnyt

 

GEM DIN FIL

Husk at gemme din fil som pdf. File > save as

Nu er din fil klar til at blive uploadet.

Program

  • adobe-illustrator-logo
  • inkscape-logo-20

Skabeloner

Vi anbefaler, at du downloader og benytter vores skabeloner, når du uploader på cotter.dk. Det er dog ikke en nødvendighed, men blot en hjælp.

Download skabeloner